expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Černý kouř z výfuku? Problém, který byste neměli nechat jen tak!


Kouř z výfuků aut byl kdysi běžným jevem. Dnešní moderní auta jsou již naopak konstruována tak, aby téměř vůbec nekouřila. V případě, že vaše auto přece jen začne kouřit, může to znamenat různé problémy či poruchy motoru. O povaze poruchy hodně napoví barva kouře, která může být bílá, modrá nebo černá. Dnes se budeme věnovat právě černému kouři z výfuku, se kterým se už jistě setkala většina motoristů. Proč se černý kouř může objevit u naftových i benzinových motorů? Pojďme se spolu podívat na tento problém.



Černý kouř z výfuku

Černý kouř z výfuku obecně značí, že dochází ke spalování bohaté směsi paliva, kdy motor auta spaluje více paliva než je běžně optimální. Směs v motoru je v tomto případě ochuzená o vzduch, který je v určitém poměru potřebný pro správné spálení paliva. Spalování takové bohaté směsi znamená, že se do válců motoru dostává větší množství paliva, než by se k určitému poměru vzduchu patřilo. Právě tato porucha způsobuje nedokonalé spalování, které je doprovázeno černým kouřem z výfuku (černý kouř obsahuje větší množství sazí).

Za spalováním bohaté směsi paliva a tedy za černým kouřem z výfuku může stát porucha palivového systému nebo problém s dodávkou vzduchu. Černý kouř z výfuku je jen vizuální jev, který nám dává najevo, že něco není v pořádku. Mimo jiné může být doprovázen vysokou spotřebou paliva, obtížnými starty či citelnou ztrátou výkonu.

Černý kouř a benzinové motory

Nejjednodušeji opravitelným důvodem proč z benzinového auta vychází černý kouř často bývá nadměrně zanesen vzduchový filtr . Vážnějším problémem může být problém s lambda sondou, která špatně řídí poměr vzduchu a paliva. Dalšími problémy mohou být vadné nebo protékající vstřikovače paliva, netěsné sací potrubí nebo porucha vysokotlakého čerpadla paliva.

Černý kouř a naftové motory

Stejně jako u benzinového motoru může být častým problémem nadměrně zanesen vzduchový filtr . Zároveň nedokonalé spalování může způsobovat porucha vysokotlakého čerpadla paliva, porucha váhy vzduchu či porucha nebo závodění vstřikovačů.

Je třeba připomenout, že pokud jste vlastníkem staršího auta s naftovým motorem bez filtru pevných částic , je černý kouř z výfuku do určité míry přirozeným jevem (při šlápnutí na plyn v nízkých otáčkách).

Je černý kouř velký problém?

Dobrou zprávou je, že z krátkodobého hlediska nemůže spalování bohaté směsi motoru nijak výrazně uškodit. Z dlouhodobého hlediska však může spalování bohaté směsi vést k vážným problémům a poruchám, které mohou pořádně provětrat vaši peněženku. Právě proto je zapotřebí co nejrychlejší nalezení a řešení problému.

Zvýšené množství sazí z černého kouře se dostává i do motorového oleje, což způsobuje jeho rychlejší degradaci a následné zakarbonování pístních kroužků, zanesení mazacích kanálků a olejového filtru. Znehodnocením motorového oleje následně dochází k výraznějšímu opotřebování jednotlivých částí motoru.

Zároveň je třeba upozornit, že saze z černého kouře jsou zdraví škodlivé a jsou oficiálně řazeny jako karcinogenní látky. Jejich dýchání může být rizikové pro dýchací cesty a plíce.

Máte i vlastní zkušenost s černým kouřem z výfuku? Jaký byl problém a jak jste ho řešili? Podělte se s vašimi zkušenostmi na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Zboží v souladu s popisem. Rychlé dodání. Dobrá cena.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrá cena.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 30.08.2024

100%
  • + Rychlé vyřízení
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku